2018. május 17., csütörtök

Ritmusra csillogó szempárok Rumban


 

"A Rumi Rigók dalos csalogányként meséltek fogyatékkal élő társaik fészkében, a zene, a művészet szépségeiről, értelméről. A résztvevő gyermekek és az őket gitáron kísérő felnőttek megtapasztalták az előadás során, hogy a zene mennyire érzékennyé tesz és képes láttatni minden emberben a csodát. 

A Művelődési Intézet által meghirdetett „135+1=A jövő zenéje” című program lehetőséget teremtett Rumban egy nemrégiben alakult énekkar közösségének megerősödésére, a művészeti vezető szakmai fejlődésére és a zene értelmének új aspektusból való megismerésére.
A 21 kislány, valamint a 4 gitáros a hosszú próbák során összeszokott, új dallamokat tanult. Szüleik terveket kezdtek szövögetni a közös élmények megvalósítása, valamint a kisdiákok kompetenciáinak fejlesztése érdekében.


A záróprogramon előadott Várhelyi Zoltán által szerzett, az ifjak nyelvére fordított mű minden sora fontos útravaló a fiatalok „batyujában”.
„Ne mulassz el egyetlen alkalmat sem, mikor másokkal együtt zenélhetsz!” – talán ezt az intelmet énekelték leghangosabban a Rumi Rigók, s velük együtt a közönség.
 A „Ki a jó zenész?” kérdésre számtalan választ foglalt hangjegyekbe Kodály Zoltán után Várhelyi Zoltán. A legmarkánsabb összefoglalás így hangzott: „Az vagy, ha a zene nemcsak ujjaidban, hanem fejedben és szívedben is lakozik.”
 Az igazi örömzenélésben kicsúcsosodó délután legfőbb mondanivalója mégis az volt, hogy „a népdal a legszebb dallamok kincsesbányája, általuk megismered a népek jellemét”.

Éles Krisztina"



Forrás:
  https://kozossegimuvelodes.hu/megyei-iroda-hir/ritmusra-csillogo-szemparok-rumban/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése