2020. május 28., csütörtök

Mikor van gyereknap? A gyereknap eredete


Mikor van gyereknap Magyarországon?
Gyermeknap 2019-ben május 26., 2020-ban pedig május 31-ére esik. 2021-ben május 30., 2022-ben május 29. Szép láncolat...2023-ban milyen napra esik? Igen, május 28!


A Gyereknap eredete:
A Gyermeknap megünneplése Törökországból ered. Az ünnepet először Törökországban tartották meg 1920. április 23-án.

Magyarországon a gyerekek ünnepét 1931-ben tartották meg először, igaz, akkor még Gyermekhétnek hívták, egy egész hétig tartott.

1954-ben tett javaslatot az ENSZ közgyűlése az Egyetemes Gyermeknapra, melynek célja, a világ gyermekeinek testvériségéről történő megemlékezés, a kölcsönös megértés, és a gyermekek jólétéért folytatott szakadatlan küzdelem. Ekkor javasolták a kormányoknak azt is, hogy jelöljék ki az országuk számára leginkább megfelelő dátumot a kicsik köszöntésére!

Magyarországon május utolsó vasárnapján ünneplik a Gyermeknapot.

A gyerekek ünnepén minden évben rengeteg rendezvény, program várja a lurkókat. A Gyereknap célja, hogy a kicsik jól szórakozzanak, ezen a napon az övék legyen minden figyelem.

A Gyereknapot számos országban ünneplik, az ünnep időpontja általában június 1-je, amelyet 1925-ben, a genfi Gyermekjóléti Konferencián jelöltek ki.

Gyermeknap a világban:
A világ országaiban különböző időpontokban ünneplik a gyermeknapot.

Japánban 1948 óta nemzeti ünnep és egyben munkaszüneti nap a gyermeknap, amit május 5-én tartanak. Érdekessége, hogy ezen a napon a családok papírsárkányokat reptetnek.

Indiában november 14-én van gyereknap, az ország első miniszterelnökének, Jawaharlal Nehru születésének évfordulóján.

Argentínában augusztus második vasárnapja a gyermeknap, Brazíliában október 12., Chilében augusztus első vasárnapja, Kolumbiában április utolsó hétvégéje, Peruban október 14, Mexikóban április 30-a, Kubában július harmadik vasárnapja a gyermekeké.

USA-ban június első vasárnapja. 2001-ben George W. Bush elnök bejelentette, hogy legyen június első vasárnapja a gyereknap minden évben.


A rumi iskolában a DÖK képviselők és a pedagógusok véleményét meghallgatva, igazgató úr engedélyével úgy döntöttünk, hogy ezt a napot nektek ajándékozzuk! Szabadon dönthetitek el, hogy mit csináltok, nem kaptok feladatokat! Úgy gondoltunk, hogy már bőséges időt töltötteket a gépek előtt, s sajnos közös szabadtéri program még nem szervezhető. 
Ismerőseitekkel, családotokkal, barátaitokkal töltsétek el a napot, minél jobban! Beszélgessetek, játszatok, kiránduljatok! Kicsit kapcsolódjatok ki! Továbbra is vigyázzatok magatokra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése