2023. március 12., vasárnap

LÁTOGATÁS A HÍVÁSFOGADÓ KÖZPONTOKBAN- A 112-ES HÍVÓSZÁM HELYES HASZNÁLATA

 A 112 az Európai Unió tagállamainak a nap 24 órájában hívható segélyhívó száma, amelynek hívásával azonnali segítség kapható a készenléti szervektől (Rendőrség, Mentőszolgálat, Katasztrófavédelem). A 112-es segélyhívószámot közel 30 évvel ezelőtt az Európai Unió kezdeményezése alapján hozták létre azzal a céllal, hogy a bajbajutottaknak csak egy segélyhívószámot legyen szükséges megjegyezni függetlenül attól, hogy mentőt, tűzoltót vagy rendőrt szeretnének hívni. A 112-es segélyhívó szám minden nyilvános, vezetékes és mobiltelefonról ingyenesen hívható. A legtöbb mobiltelefonon a 112-es szám a billentyűzár feloldása nélkül is hívható. Abban az esetben is lehet 112-es hívást kezdeményezni, ha nincs hálózat a mobiltelefonon. Ezekkel az ismeretekkel rendelkezve indult a csoport Magyarországon található két központ közül a Vas vármegyeibe.

A rumi iskola 6. osztályos csoportja kíváncsian indult a Szombathelyen található Hívásközpont felkeresésére. Az osztály tanulói közül több szülő és igazgató úr közreműködésével jutottunk el Szombathelyre.

A programot a söptei úti központban dolgozó három felkészült munkatárs vezette, valós környezetben és ppt-vel kísért előadások segítségével. A tanulók megismerkedhettek a hívásfogadó központok működésével. Tájékozódhattak a segélyhívó számok rendeltetésszerű, helyes használatáról. Megtudhatták, hogy a segélyhíváskor mit kell mindenképpen elmondani. Képregényes formában megírt szerepjátékban vehettek részt. Elmondták, hogy mi történik, ha valaki indokolatlanul felhívja a 112-es segélyhívószámot. Az operátori terem megtekintésével bepillanthattak, hol fogadják a 112-es segélyhívást.  A gyerekek lehetőséget kaptak az operátorok által használt munkafelületek megismerésére, éles hívásfogadás megtekintésére, valamint teszthívások fogadására.

Köszönjük, hogy részt vehettünk a programon! Bízom benne, hogy a tanulók megfontoltabb használói lesznek a hívásközpontnak és úgy gondolom lehetőségük volt megismerni egy embereket segítő munkalehetőségről.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése