2024. március 11., hétfő

Rumi Rajki Napok (2024. 01.19)

 A 22. Rumi Rajki Kulturális napok az iskolában

"A Rumi Rajki István Általános Iskola 2024. január 19. és 24-e között idén 22. alkalommal rendezte meg a Magyar Kultúra Napja alkalmából, s a névadó Rumi Rajki István művészeti hagyatéka előtt tisztelegve a Rumi Rajki Kulturális napokat. A pénteki megnyitó ünnepségnek a már kulturális centrumként is funkcionáló tornatermünk adott otthont, s a hagyományoknak megfelelően a magyar kultúra minél több területét felvonultató kulturális műsor szórakoztatta a szép számú érdeklődőt.
Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye születésnapjára is emlékezve iskolánk énekkara közreműködésével énekeltük el közösen nemzeti énekünket, majd Kraft László az iskola igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. A Magyar Kultúra napjához kapcsolódóan Fodor István, a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatója osztotta meg velünk megható, lélekemelő gondolatait!
Programunkban kiemelt figyelmet szentelünk beiskolázási körzetünk két kiemelkedő szülöttének, iskolánk névadójának a Rumban született Rajki István szobrásznak, valamint Békássy Ferenc Zsennyén született magyar költő, esszéista kultuszának. Mindkettőjük művészeti életműve hosszú évek óta szerves része kultúránknak. Ezen a rendezvényen tisztelegtünk az ő emlékük előtt, és méltányoltuk azt a szenvedélyt és elkötelezettséget, amit ők a magyar kultúra gazdagítása iránt éreztek.
Iskolánk tanulói verssel, dallal, zenével, tánccal színesítették az ünnepi megemlékezést. Kovács Péter 6. osztályos, Molnár Dóra és Nagy Sára Anna 7. osztályos tanulók, valamint Holczer Balázs volt diákunk élményszerű szavalatát hallhattuk. Furulyás tanulóink ismert magyar népdalokat szólaltattak meg hangszerükön. Baranyai Gergő és Gáll Adrián, 3. osztályos énekes pacsirtáink népdalokkal varázsoltak el bennünk. Az 5-6. osztályos etikás csoport táncosai vasi polgári táncot mutattak be. Iskolánk idén alakult énekkarának előadásában két ismert népdalt hallhatunk. Bartók Béla felvidéki gyűjtéséből ránk maradt „Megkötöm lovamat”, valamint az „Akkor szép az erdő” kezdetű dal egyik változata Kodály Zoltán gyűjtőmunkájának eredményeként szólalhatott meg. A szavalókat Grubánovits Katalin, a furulyás, énekes tanulókat Flóra Károlyné, a táncoló etikás csoportot Ekbauerné Molnár Gabriella, az énekkart Szalay Julianna készítette fel.
Hagyománnyá vált, hogy a Rumi Rajki napok ünnepi műsorában fellépési lehetőséget biztosítunk helyi amatőr művészek számára. Döbrösi Roland rumi amatőr zenészt már erős kötelékek fűzik településünkhöz. Szívesen fogadta felkérésünket és saját szerzeményeiből hozott nekünk egy csokorra valót. Hangulatos gitárjátékával, énekével szórakoztatta a közönséget.
Ünnepi műsorunk zárásaként a szombathelyi Cantus Savariensis Vegyes Kamarakórus koncertjét csodálhattuk. Az együttes Kodály országában őrzi a magyar kóruskultúrát, hirdeti a közös éneklés szépségét, örömtelien lélekemelő erejét, s értékeinek létjogosultságát. A kórus karnagya: Király Katalin. A kórus tagjai között ismerős arcokat fedezhettünk fel. Fodor István igazgató úrról kiderült, hogy nem csak a szónoklat mestere, de az éneklés művészetében is jártas, Flóra Károlyné Judit tanárnőről is bebizonyosodott, hogy nem csak tanítja, de műveli is a kóruséneklés művészetét. A Cantus Savariensis Vegyes Kamarakórustól a magyar kórusirodalom gyöngyszemeit hallhattuk, szívet-lelket melengető, csodálatos előadásban!
Megnyitó ünnepségünk, Kultúra napi programunk kiállításmegnyitókkal új helyszínen a szomszédos iskolaépület aulájában folytatódott.
„Rumi Rajki István hagyatéka Rumban” címmel a szobrász szobraiból, s egyéb, munkásságához kapcsolódó relikviákból állt össze bemutató az aulában abból az apropóból, hogy a megszűnt Rumi Rajki Műpártoló kör az iskola Rumi Rajki István Alapítványának adományozta a kiállított műtárgyakat és dokumentumokat.
„Tanár és tanítványa” címmel Bodorkós András iskolánk tanára és tanítványai, Tanai Kitti, Grünfeld Ádám, Fekete Izabella, valamint a volt rumi diák Holczer Balázs közös kiállításán a kiállított művek betekintést engedtek számunkra a mai magyar képzőművészet törekvéseibe. A tárlatokat Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész szenvedélyes szakmaisággal ajánlotta a figyelmünkbe.
A Rumi Rajki napok programsorozata hétfőn a kistérségi iskolák komplex tanulmányi versenyével, kedden a „Vizuális találékonyság” című rajz és kézműves versennyel folytatódott és zárult.
Reméljük, hogy megnyitó ünnepségünk inspirációt és örömöt, nemzeti büszkeséget, jó szórakozást és élményekben gazdag estét hozott mindannyiunk számára."




Forrás: https://www.facebook.com/rumirajki

Az összes reakció:
Juli Komáromi, Ildikó Takácsné Juhász és további 45 ember

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése